Bergen
1 mei 2025 - Bergen, Noorwegen
Dag 5: 30 april
Ook nu weer vroeg op want deze ochtend komen we aan in Bergen. Wederom een geweldige route, het landschap glijdt aan je voorbij. En dan zie je in de verte de stad liggen en dan denk je waar moeten we nu gaan liggen er is hier geen plek, maar nee hoor, hij draait hem zo achterstevoren langs de kade. En het sleeptouw is gewoon nog steeds hetzelfde gewoon een balletje gooien en dan naar binnen halen. Alleen zijn hier wat dikkere en meerdere touwen voor nodig om het schip vast te leggen. Ook nu besluiten we om toch de wal op te gaan, alleen is het centrum nu wel 10 min lopen, ik dacht dat lopen we wel even maar niet bedacht dat het hier niet zo vlak is. Maar we komen er wel, alle tijd. En er is zelfs iemand die vraagt of ze even moet helpen. Het centrum is eigenlijk iet echt wat we zoeken omdat we gewoon lekker souvenirshops willen zien. Dus even googlen en dan blijkt het een paar minuten verder te zijn en daar is een leuke straat met allemaal winkeltjes naast elkaar, alleen wederom niet allemaal zo rolstoel vriendelijk. Als je dan al binnen bent gekomen, is er wel weer een trappetje. Maar logisch alles is hier tegen de Bergen opgebouwd, misschien is dat waar de naam vandaan komt??
Maar dat mag de pret niet drukken en we slagen toch wel weer met een leuke Noorse omslagdoek voor mams.
We denken dat we terug ook weer gaan lopen, het zonnetje schijnt en als het goed is nu bergafwaarts. Maar dan blijken er 2 cruise terminals te zijn. Ok, dan toch maar een taxi terug, we zijn er klaar mee. En alles wat we hier in Noorwegen gekocht hebben daar kunnen we tax refund op krijgen en die mensen zitten tot 16.00 uur aan boord en dus even een paar bonnetjes verzamelen, paspoort mee en dan zien we wel wat we terug krijgen. Duurt 3-4 weken maar dan heb je ook wat.
Mams is er even bij gaan liggen want dit waren toch wel drukke dagen, zeker als je ook nog zo slecht slaapt. Maar ik vind dat ze het fantastisch doet en we genieten op onze manier en blij dat het verder goed gaat. We vertrekken hier weer tegen 16.30 dus we bellen even met thuis en kleden ons om want het is weer dressy avond, maar dat zegt niks. Wij doen uiteraard weer onze best met pak nummer 3 uit de kast. We hebben het tenslotte niet voor niets meegenomen. Maar het is gewoon weer weinig gala maar meer bodywarmers/ Hawaï t-shirts / badslippers. Hier kan je alleen al een boek over schrijven. Inmiddels leer je ook steeds meer mensen kennen en maken we kennis met een andere moeder en dochter hier aan boord. Lekker drankje weer en vanavond iets vroeger eten dan normaal want het is mooi geweest.
Morgen onze laatste bestemming, Kirkwall, Schotland. Tot morgen!
Wilko Visser:1 mei 2025Erg leuk weer om te lezen en weer wat meer foto's te zien.
Suus:1 mei 2025Oh ja ik vond Bergen fantastisch mooi, maar inderdaad veel hoogteverschil en lastige bestrating dus niet rolstoelvriendelijk. Het trammetje omhoog is wel rolstoel vriendelijk. Geniet van jullie laatste dagen en wat knap dat mams het allemaal zo goed kan volhouden. Stiekem ziet ze zo toch heel veel wat ze anders niet had kunnen bereizen. Slaap lekker!
Dinet:2 mei 2025Geweldig hoe jullie er samen alles uithalen om er een niet vergeten reis van te maken en Bergen stond ook op jullie lijstje prachtige foto!!